Interfete RS232 -  TTL

    Pentru dezvoltarea montajelor electronice cu microcontrolere este uneori utila conectarea acestora la un PC prin intermediul unui port serial. Conexiunea nu se poate realiza in mod direct deoarece in standardul RS232, tensiunea  semnalul transmis are o valoare de -15..-3V pentru nivel logic 1 (H) si de 3..15V pentru nivelul logic 0 (L). Pentru a transforma nivelurile de tensiune  RS-232 in niveluri de logica TTL standard, de obicei se folosesc circuite integrate specializate.

    Dar nu este necesara intodeauna realizarea adaptarii nivelelor de tensiune pentru produsul final, ci doar in timpul fabricatiei, pentru punerea in functiune sau depanare. In aceasta situatie este utila  folosirea unui modul separat pentru conversia de nivel RS232 la TTL.

convertor RS232 la ttl cu max232 sau adm232

    Primul adaptor propus are la baza un circuit integrat uzual tip MAX232A produs de firma Maxim (U1), dar care are circuite echivalente si de la alţi furnizori (Analog Devices, LG şi altele).

    Circuitul MAX232A este conceput pentru alimentare la 5V şi a contine un dublor si un invertor de tensiune ce foloseste condensatoare comutate pentru a obtine o tensiune de +10V si una de -10V, necesare pentru compatibilitatea cu  semnalele standard RS-232.

    Acest cip necesită patru condensatori externi (C1, C2, C3, C4) cu o capacitate de minim 0,1 microfarad ( 1 microfarad pentru MAX232 ), ce sunt utilizati īn convertoarele de tensiune. Pentru a simplifica utilizarea acestui adaptor a fost adaugat un circuitul de alimentare direct din portul serial, eliminānd obligativitatea unei surse de energie externe.

    Tensiunea de alimentare 5 V este asigurata de circuitul liniar stabilizator de tensiune LM78L05 (U2), pe a cărui intrare este conectat la condensatorul C6 de stocare. Acesta este īncărcat prin dioda D1 din datele semnalului Data Terminal Ready (DTR, contactul al patrulea, la un conector RS-232 cu 9 pini). Diodele D1 si D2  pot fi si de tipul 1N4148 nu neaparat BAT54.

     Pentru funcţionarea normală a adaptorului este necesar ca semnalul DTR sa aiba o valoare de zero logic. Aceasta trebuie configurata din programul de terminal sau din aplicatia utilizata. In cazul in care nu este posibila alimentarea prin intermediul semnalului DTR se poate folosi o alimentare externa de +5V ,asigurata prin intermediul diodei D2, de preferat de pe montajul ce urmeaza a fi depanat sau programat.

    Urmatorul circuit este realizat folosind componente discrete, avand si un cost mai redus. Tensiunea negativa este asigurata de pinul 3 (TXD) al conectorului RS232 din PC.

adaptor RS232 cu tranzistori

 

 

    O alta posibilitate de obtinere a tensiunii negative presupune folosirea unui dublor de tensiune negativa realizat de C1,D1,D2 si C2. Semnalul PWM/OSC poate fi generat de un microcontroler sau de un oscilator separat. Optocuplorul  ISO1  (PC357 sau echivalent) realizeaza conversia nivelelor logice TTL intr-o tensiune, ce basculeaza intre nivelul de tensiune de -10V si cel de +5V furnizat, compatibila cu nivelele de tensiune RS232.

schema RS232 cu optocuplor

De vazut si:Meniu
© Copyright 2011 Bergthaller Iulian-Alexandru